Betűméret növelése Betűméret csökkentése FacebookBMK a YouTube-onBMK az Issuu-nRSS FeedBMK HírlevélChange to English

Budapesti Vándor KórusBudapesti Vándor Kórus

A Budapesti Vándor Kórust 1936-ban alapította Vándor Sándor, a hét nyelven beszélő, nagy műveltségű zeneszerző-karnagy, aki Palestrinától a kortárs zenéig átívelő repertoárt épített fel néhány év alatt. 1945-ben bekövetkezett tragikus halála után, 1949 és 1999 között Révész László Liszt-díjas, Érdemes művész, örökös karnagy irányításával folytatódott munka. Ez alatt az idő alatt az énekkar bejárta csaknem egész Európát, koncertezett az Egyesült Államokban és Kanadában, 32 díjat nyert a különböző versenyeken. E versenyekre az énekkar női és vegyes kari, kamarakórus és folklór kategóriákban nevezett. A legemlékezetesebb eredmények közé sorolható a Gisors-ban, Arezzóban, Tolosában, Hágában, Pescarában (kétszer), Spittalban, Montreux-ben és Neuchatelben nyert első díjak.
1999-től a kórus művészeti vezetője és karnagya Németh Zsuzsanna, akit 2010 decemberében Artisjus-díjjal tüntettek ki. Az ő vezetésével kapott arany oklevelet a kórus Kodály Zoltán IV. Magyar Kórusversenyen, a Budapesti Nemzetközi Kórusversenyen és a Bad Ischlben rendezett nemzetközi versenyen, ahol kategóriagyőztesként végzett a vegyes kar. 2009-ben elérte a legmagasabb, a Kiemelt Hangversenykórus minősítést is.

Bővebben...

Bárdos Lajos VegyeskarBMK Bárdos Lajos Vegyeskara

G. Horváth József 1986-ban hozta létre a már régebben is vezetése alatt álló kórusainak tagjaiból. Ma már csak ez a kórus képviseli azt a kórushangzást, amely Bartókot, Kodályt, Bárdost, és a XX. század első felének magyar kórusszerzőit megihlette; egy nagy hagyomány örököse, melyet a II. világháború előtti magyar kórusmozgalom elindítói alapoztak meg. Ebben annak is bizonyára nagy szerepe volt, hogy G. Horváth József, Bárdos Lajos veje első kézből vehette át e hagyomány apósától és mesterétől, és ismerhette meg e stílus más módon el nem sajátítható titkait.

Bővebben...

Fővárosi ÉnekkarFővárosi Énekkar

1912-ben a zeneszerető, lelkes népdalgyűjtő, több hangszeren játszó Bárczy István főpolgármester rendeletére alakult, javarészt műkedvelő fővárosi tisztviselőkből és pedagógusokból. A jelenlegi kórus öntevékeny amatőr együttes, amely a hagyományok alapján dolgozik: műsorán világi és egyházi művek egyaránt szerepelnek. Barokk műveket, kortárs darabokat énekel, és rendszeresen közreműködik oratórikus művek előadásában. A darabokat eredeti nyelven szólaltatják meg. Az országban és Budapesten sokfelé koncertező énekkar nevéhez több Kodály-, Szőnyi-, Noseda-mű ősbemutatója fűződik. Az énekkar Budapest díjban részesült. A Budapesti Nemzetközi Kórusversenyen bronz diplomát szerzett. 2012-ben Magyar Örökségdíjjal ismerték el munkájukat.

Bővebben...

Budapest Főváros Bartók Táncegyüttes Budapest Főváros Bartók Táncegyüttese az idén ünnepeli fennállásának 55. évfordulóját. Dr. Martin György zene- és tánckutató tudományos munkássága és barátsága segítségével 1970-től Timár Sándor e műhelyben fejleszthette ki a világon egyedülálló táncoktatói módszerét. Ezáltal válhatott az együttes a táncházmozgalom fő mozgatójává, világméretű elterjesztőjévé.
Ma a Bartók Táncegyüttes a korábbi művészeti vezetők legsikeresebb koreográfiái mellett vendég alkotóművészek és a jelenlegi művészeti vezetés tánckompozícióit vonultatja fel műsorán. A színpadi előadásokon túl az együttes gyermekek, felnőttek és külföldiek számára is szívesen tart táncházakat, valamint igény szerint mesével, népi játékokkal, kézműves-foglalkozásokkal és népviselet-bemutatóval színesített tánc tanfolyamokat indít.

Budapest Főváros Bartók Táncegyüttes repertoárja » 
Próbák időpontjai »

Bővebben...

▼ Lakossági tartalom ▼

Keresés Doboz kibontása

Vendégprogramok Doboz kibontása

Fotótár Doboz kibontása

Elismeréseink Doboz kibontása

Rólunk írták Doboz kibontása

Elégedettség mérő Doboz kibontása

1119 Budapest, Etele út 55. Telefon: 06/1/371-2760