Betűméret növelése Betűméret csökkentése FacebookBMK a YouTube-onBMK az Issuu-nRSS FeedBMK HírlevélChange to English

Tévéműsorok audionarrációja – Jogszabály-módosítást kezdeményezünkAz alábbi cikkben a televízióműsorok audionarrációjára vonatkozó, januárban közzétett online kérdőívünkre látássérült és látó személyektől beérkezett válaszokból szemezgetve igyekszünk képet adni a tévés audionarrációs szolgáltatás jelenlegi helyzetéről, valamint azt is megosztjuk olvasóinkkal, hogy milyen szakmai és jogszabály-módosítási javaslatokat teszünk ezen új és hiánypótló szolgáltatás javítása, továbbfejlesztése érdekében.

Bővebben...

Már könnyen érthetően is informálódhat a koronavírusrólAz úgynevezett könnyen érthető kommunikáció (KÉK) egy olyan technika, aminek legalább olyan jelentősége van az értelmi fogyatékossággal élő emberek életében, mint a rámpának a mozgássérültek, a Braille-írásnak a látássérültek vagy a jelnyelvnek a hallássérültek számára.

Bővebben...

Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos SzövetségeA Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége elnöke az Operatív Törzshöz fordult, hogy a lakossági oltópontok kijelölése során településenként legalább egy olyan oltópontot biztosítsanak, amelyek akadálymentesen és biztonságosan hozzáférhetőek azon mozgáskorlátozott emberek számára, akik szeretnék beoltatni magukat COVID-19 védőoltással.

Bővebben...

Pordán Ákos, a KézenFogva Alapítvány ügyvezetőjeAz Esélyek utcájának régi lakója, a KézenFogva Alapítvány és a Fruccola, egy közös társadalmi vállalkozást hozott létre, hogy egy kis segítséggel a fogyatékossággal élő embertársaink is megvalósíthassák álmaikat, és egy sikeres együttműködés részesei lehessenek.

Bővebben...

Braille könyvek igényelhetőekÚjabb ingyenesen elvihető Braille művek az MVGYOSZ Braille-könyvtárából. Az igényeket az MVGYOSZ ügyfélszolgálatán lehet leadni. A könyveket postai úton küldjük meg, de a személyes átvétel is lehetséges. Ez esetben kérjük, kérjen időpontot az MVGYOSZ elérhetőségei egyikén.

Bővebben...

Kiemelt kép: Getty Images/Theo Wargo Ali Stroker az újra színpadra vitt Oklahoma! musicalben eljátszott Ado Annie-szerepért kapta meg a legjobb női mellékszereplő (musical kategória) díját az idei Tony Awardson, ezzel első kerekesszékes lett, aki megkapta ezt az elismerést.

Bővebben...

Lényeges jogszabályváltozások 2021-ben a mozgáskorlátozott emberek életébenA mozgáskorlátozott emberek életét érintő számos jogszabály változott 2021. január 1-jétől. Az év eleji jogszabálymódosítások legjobban várt új szabálya a keresetkorlát megszüntetése, de fontos felhívni a figyelmet a megváltozott munkaképességű személyek ellátása felülvizsgálatának 2021-ben biztosított lehetőségére is. A felülvizsgálatot azok a rokkantsági vagy rehabilitációs ellátásban részesülő személyek kérhetik, akiknek ellátását a kormányhivatal 2016. május 1-ét követően havi átlagjövedelem hiányában alapösszeg alapján állapította meg. A legfontosabb pénzbeli ellátásokat és más kedvezményeket érintő módosításokat mindenképpen érdemes megismerni, ezeket gyűjtöttük össze.

Bővebben...

AKKU + VGYKE = EGY IZGALMAS PROJEKT!A VGYKE, vagyis a Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete megtisztelő felkéréssel fordult hozzánk, melynek nagy örömmel teszünk eleget. Az FSZK támogatásával a két szervezet, az AKKU és a VGYKE egy komplex, akadálymentes programsorozatot indít útjára az évadban. 

Bővebben...

MVGYOSZA Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének elnöksége 2021. február 4-én, csütörtökön online ülést tartott, melyen a beszámolók elfogadása mellett számos, a tagszervezeteket is érintő kérdésben született döntés.

Bővebben...

Vakok KertjeA Városliget megújulásának hírei folyamatosan foglalkoztatják a lakosságot, köztük természetesen a látássérülteket is, hiszen ők is gyakori látogatói és használói a zuglói közparknak. Már a beruházás tervezésének kezdete óta fokozott figyelem irányul valamennyi speciális igényű célcsoportra, így a gyerekek, turisták és idősek mellett a fogyatékos személyekre is.

Bővebben...

SINOSZ A SINOSZ jogsegélyszolgálata siket és nagyothalló személyek számára nyújtott szolgáltatás.
A jogsegélyszolgálat legfőbb szerepe, hogy a hallássérültek jogi kiszolgáltatottsága megszűnjön, vagy legalábbis jelentős mértékben csökkenjen.

Bővebben...

Rekordtámogatás és stratégiai változás a szociális ágazatbanAmi Nyugat-Európában működik, nem lehet „control C, control V-vel” másolni a fogyatékos emberek intézményi ellátásának területén Szekeres Pál miniszteri biztos szerint. A kormány 2011-ben vállalta, hogy három körben 2036-ig kiváltja a fogyatékossággal élő emberek elhelyezését, a régi, elavult, kommunista szemléletű intézményi kultúra helyett emberközpontú szisztémát valósít meg. A kiváltás folyamatát több kritika is érte a civil szervezetek részéről, ezért január elején Szekeres Pál személyében miniszteri biztost neveztek ki a terület felügyeletére. Azóta már az érintett civil szervezetekkel karöltve sikerült számos területen előrelépni.

Bővebben...

▼ Lakossági tartalom ▼

Keresés Doboz kibontása

BMK lakossági szolgáltatások Doboz kibontása

Társadalmi felelősségvállalás Doboz kibontása

Rólunk írták Doboz kibontása

Elismeréseink Doboz kibontása

Elégedettség mérő Doboz kibontása

1119 Budapest, Etele út 55. Telefon: 06/1/371-2760