Betűméret növelése Betűméret csökkentése FacebookBMK a YouTube-onBMK az Issuu-nRSS FeedBMK HírlevélChange to English

 Hűsítő szigeteket állít fel a főváros A klímaváltozás és az azzal járó globális felmelegedés hatásait felismerve Budapest idén nyáron is óvja városlakóit a kánikulában. Ahogy tavaly, idén is hűsítő szigeteket állít fel június 18. és szeptember 15. között, melyek árnyékot nyújtanak az extrém hőség ellen. Továbbá a tavaly felállított 24 ivókút mellett még 11-vel bővíti az ivókutak számát, ezzel is arra ösztönözve a lakosságot, hogy palackos vizek vásárlása helyett töltsék újra kulacsaikat. Ezzel pénztárcánk mellett környezetünket is óvjuk.

A 2019-ben megválasztott városvezetés egyik első intézkedéseként klímavészhelyzetet hirdetett Budapesten, majd új Budapesti Klímastratégiát fogadott el. Ebben a főváros meghatározta azokat a lépéseket, amiket a következő évtizedben meg kell tenni annak érdekében, hogy mérsékelni lehessen a klímaváltozás hatásait. Az egyre gyakoribb és egyre hosszabban tartó hőséggel sújtott időszakok egyre jobban megviselik a lakosságot. A budapestieket a kánikula fokozottan érinti, a rekkenő hőségben az utcák hőkatlanná válnak. A Fővárosi Önkormányzat és a tulajdonában álló közszolgáltatók közös célja, hogy ezt a helyzetet hatékony intézkedésekkel enyhítsék.

Ennek egyik módja a közterek árnyékolása nyáron. Ezért a Fővárosi Önkormányzat a FŐKERT-tel közösen hűsítő szigeteket állít fel forgalmas, nyaranta felforrósodó tereken. Elsőként a Boráros téren vehetik birtokba a szigetet a látogatók, június 18-tól szeptember 15-ig. Az árnyékot adó helyen planténeres fák és borostyánfal is segít az arra járóknak, hogy elviselhetőbb legyen az extrém hőség a nyári napokon.

A hűsítő szigetekkel a főváros átmeneti megoldást nyújt egy akut helyzetre, az önkormányzat hosszú távú célja a közterek tartós megoldásokkal történő árnyékolása. Erre példa a Blaha Lujza tér is, Budapest legnaposabb köztere: itt tavaly hűsítő sziget nyújtott árnyékot, idén viszont megkezdődik a tér megújítása, ahol a tervezésnél az árnyékolás és a hűsítés is szempont volt. A tér befásítása hosszútávon árnyékosabbá teszi majd a Blaha Lujza teret.

A Hűsítő Budapest program másik fontos eleme az ivóvíz biztosítása a köztereken. A csapvíz nem csak egészségügyi okokból, de a környezetvédelem miatt is fontos, hiszen csapvíz fogyasztásával nem szükséges műanyag palackos vizet vásárolnunk. Budapesten tiszta és egészséges az ivóvíz, így a városvezetés igyekszik a lehető legtöbb lakóhoz és turistához ezt eljuttatni a köztereken is. A Fővárosi Önkormányzat a Vízművekkel közösen a tavaly kialakított 24 ivókút mellett idén 11 kúttal növeli azok számát a város számos pontján. Az egyik új víznyerő pont a pesti rakparton lesz, a Margit híd és Kossuth tér közötti, idén nyárra az autóforgalom elől elzárt, sétáló szakaszán lesz. Az ivókutak pontos helyszíne a husito.budapest.hu  oldalon érhető el egy online térképen.

Mindezek mellett a Fővárosi Önkormányzat aktívan dolgozik azért, hogy a közszolgáltatók által hagyományosan végzett hőségenyhítési tevékenységek, mint az utak, parkok, sínek locsolása, a forróság által leginkább sújtott lakóövezeti területekre koncentrálódjon.

Forrás: Budapest.hu

Share
� Lakossági tartalom �

Keresés Doboz kibontása

BMK lakossági szolgáltatások Doboz kibontása

Társadalmi felelősségvállalás Doboz kibontása

Rólunk írták Doboz kibontása

Elismeréseink Doboz kibontása

Elégedettség mérő Doboz kibontása

Közadatkereső Doboz kibontása

1119 Budapest, Etele út 55. Telefon: 06/1/371-2760