Betűméret növelése Betűméret csökkentése FacebookBMK a YouTube-onBMK az Issuu-nRSS FeedBMK HírlevélChange to English

Czibere KárolyElkészült Magyarország több mint háromezer településének helyi esélyegyenlőségi programja – jelentette be Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára budapesti sajtótájékoztatóján.

Az esélyegyenlőségi programok a Türr István Képző és Kutató Intézet (TKKI) – az Emmi felnőttképzési és módszertani háttérintézménye – gondozásában készültek el, európai uniós támogatással. A projekt költségvetése 1,2 milliárd forint volt.

A sajtótájékoztatón Czibere Károly kiemelte: korábban is készítettek az önkormányzatok idősügyi vagy éppen ifjúságügyi stratégiát, de a most elkészült helyi esélyegyenlőségi programok komplexitására korábban nem volt példa. Az önkormányzatok igyekeztek komolyan venni a feladatot, közelmentek a problémákhoz, nehézségekhez és korábban nem látott intenzitással térképezték fel az erőforrásokat, lehetőségeket, kapcsolatrendszereket - jegyezte meg.

Elmondta, a helyi programok nem szorítkoznak kizárólag az önkormányzatok saját szociális intézményrendszereire, hanem feltérképezik a civilek, egyházak programjait, azok eredményét, és azt, hogy azok miképpen építhetőek be az önkormányzati programokba.

Az államtitkár hangsúlyozta: a programok tükrözik a társadalmi problémák kezelésének új módját, vagyis azt, hogy "közel kell menni a problémákhoz", azokat a maguk komplexitásában kell kezelni, és ágazatközi párbeszéden alapuló segítséget kell nyújtani. Jelezte: a korábbiakhoz képest nem csak az a feltétele a hazai és uniós fejlesztési források elérésének, hogy rendelkezzen ilyen programmal az önkormányzat, de folyamatosan figyelemmel kísérik, hogy a programok, amelyekhez az önkormányzatok forrást igényelnek, mennyire illeszkednek a helyi esélyegyenlőségi programokhoz.

Czibere Károly kiemelte: a programok öt évre készültek, de kétévente felül kell vizsgálni azokat, így folyamatosan nyomon követhető, hogy "az önkormányzat mennyire csak a papírnak dolgozott" és mennyire elkötelezett a célok megvalósításában. Felhívta a figyelmet arra, hogy a programnak legalább olyan fontos része a kiértékelés, visszacsatolás, mint az elkészítés, mivel az értékelés során dől el, melyek azok az önkormányzati tervek, amelyek valóban eredményre vezettek. Hozzátette: ezeket "árgus szemekkel" kell figyelniük a szakpolitikusoknak, mert ezek hasznosítása országos közpolitikai jelentőséggel bír.

Emlékeztetett arra: több olyan felzárkózási program indult az elmúlt négy évben, amely ilyen helyi kísérletekből nőtt ki. A TKKI 2012 szeptembere óta nyújt támogatást a helyi önkormányzatoknak abban, hogy elkészítsék helyi esélyegyenlőségi programjaikat, és felkészíti a kormányhivatalokat a programok nyomon követésére.

Az önkormányzatok az esélyegyenlőségi programokban feltárták a célcsoportok (mélyszegénységben élők, romák, gyerekek, nők, idősek, fogyatékossággal élők) helyzetét, majd a helyi civil szervezetekkel, egyesületekkel, alapítványokkal együttműködve célcsoportonként különböző intézkedési terveket dolgoztak ki.

A programban 100 mentor, illetve asszisztens segítette a részt vevő 3147 települést az esélyegyenlőségi programok elkészítésében, július közepéig 3078 település készítette el programját, 3008-at pedig már az önkormányzatok el is fogadtak. A programban egyelőre különböző okok miatt körülbelül 30 önkormányzat nem vett részt - például forráshiány okán vagy azért, mert más okból nem kívánnak részt venni pályázatokon -, ám bármikor csatlakozhatnak és megalkothatják helyi esélyegyenlőségi programjukat a TKKI mentorinak segítségével.

Forrás: kormany.hu

Share
� Lakossági tartalom �

Keresés Doboz kibontása

BMK lakossági szolgáltatások Doboz kibontása

Társadalmi felelősségvállalás Doboz kibontása

Rólunk írták Doboz kibontása

Elismeréseink Doboz kibontása

Elégedettség mérő Doboz kibontása

Közadatkereső Doboz kibontása

1119 Budapest, Etele út 55. Telefon: 06/1/371-2760