Betűméret növelése Betűméret csökkentése FacebookBMK a YouTube-onBMK az Issuu-nRSS FeedBMK HírlevélChange to English

Fotó: Árvai KárolyAz Arany János Tehetséggondozó Program (AJTP) 15 éve azt bizonyítja, hogy érdemes és szükséges is plusz erőforrást biztosítani azoknak a tehetséges fiataloknak, akik hátránnyal indulnak - mondta Balog Zoltán a program jubileumi ünnepségén, csütörtökön a fővárosban.

A tehetség kötelez, és valamiben mindenki tehetséges – fogalmazott az emberi erőforrások minisztere. Kifejtette: a tehetség kötelezi azt, aki kapta és a szűkebb környezetét, a családját, hogy ne kallódjon el, illetve a tágabb közösséget is, egészen az államig, illetve a kormányig, hogy vegye észre a talentumot, támogassa és tartsa számon.

A miniszter kitért arra: vannak az országnak olyan területei, ahol nehezebb boldogulni, akkor is, ha tehetséges az ember, és ezért segítségre van szükség. A különbségeket próbálják leküzdeni, úgy is, hogy az állami közszolgáltatások területileg differenciáltak legyenek – jelezte.

Akarni kell a tudás megszerzését, a programba került gyerekek ezt is megtanulják – mutatott rá a miniszter, hozzátéve: a diákok lehetőséget kapnak, és aztán rajtuk is múlik, mihez kezdenek a tehetséggel.

Az a céljuk – folytatta a tárcavezető –, hogy minden tanuló versenyképes tudáshoz jusson, szülessen bárhol az országban, éljen bármilyen szociális körülmények között. Olyan köznevelési rendszerben hisznek, amely nem lenyesegeti a kiemelkedő tehetségeket, nem középszert próbál egyben tartani, hanem segít a kiugrásban – mondta.

Felidézte: 15 éve kísérleti jelleggel indult a kezdeményezés, amely azóta sikeres programmá nőtt ki, és a felsőfokú tanulmányok folytatásához, az érettségi és szakma szerzéséhez ad segítséget. 2000-ben 13 középiskola 352 diákja kapcsolódott be, ma már négyezer tanuló vesz részt benne – emelte ki a tárca vezetője, hozzátéve: a végzettek felvételi aránya átlagosan 80 százalék, a programra 150-170 százalékos a túljelentkezés. A programban 9000 résztvevő közül 5000-en eredményes érettségit tettek. A tárca vezetője fontosnak tartja, ne csak az intézmények, hanem az oktatás kultúrájában is legyen jelen az a szemlélet, amit a program képvisel.

Fotó: Árvai Károly

Pokorni Zoltán korábbi oktatási miniszter, program ötletgazdája Mark Twaint idézte, miszerint a sikernek sok anyja van, csak a kudarc árva. A program azért indult el, hogy a kistelepülési, rászoruló fiataloknak nyisson utat a felsőoktatási továbbtanuláshoz. Kezdettől éles viták kísérték, volt éjszakai virrasztás is a program ellen – emlékezett az indulásra. Kitért arra, hogy a döntéshozók a későbbiekben is fontosnak tartották ezt a programot, annyira, hogy néha ehhez igazították „a törvényi cikkelyeket” is.

A diákhitel, a Bursa Hungarica ösztöndíjprogram és AJTP ugyanarra a problémára kereste a megoldást – mondta, és azt nevezte tanulságnak, hogy csak azok az eszközök maradnak meg hosszú távon, amelyek létező és valós kérdésekre keresik a megoldást. A program azért is maradhatott meg, mert bevonták az érintetteket, a pedagógusokat, igazgatókat, ők állíthatták össze tartalmát. A benne lévők a programot magukénak érezték és érzik – hangsúlyozta.

Kitért arra is, hogy a nyelvi előkészítő évet is itt próbálták ki először. Kiemelte: ahhoz, hogy a társadalmi különbségeket megszüntessék, szintén idő kell.

Fotó: Árvai Károly

Az ünnepségen a tárca vezetője és Kaposi József, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet vezetője Pro Talento díjakat adott át a programban kiemelkedő szerepet játszó tíz pedagógusnak. Az AJTP 2000-ben pályázati úton választotta ki az 13 középiskolát, amelyben 352 diákkal elindulhatott egy új koncepciójú, tudományos mérésekkel alátámasztott tehetséggondozó program.

A program célja, hogy segítse a hátrányos helyzetű, tehetséges diákok továbbtanulását, ezért olyan tehetséges, de valamilyen szempontból nehéz helyzetű diákok jelentkezhetnek rá, akik az érettségi után főiskolán, egyetemen szeretnének továbbtanulni. A diákok az ötéves program során az érettségiig komplex középfokú nyelvvizsgát tesznek a tanult idegen nyelvből, és megszerzik a nemzetközi ECDL számítástechnikai tanúsítványt, valamint jogosítványt is szerezhetnek.

Forrás: kormany.hu

Share
▼ Lakossági tartalom ▼

BMK lakossági szolgáltatások Doboz kibontása

Keresés Doboz kibontása

Vendégprogramok Doboz kibontása

Fotótár Doboz kibontása

Elismeréseink Doboz kibontása

Rólunk írták Doboz kibontása

Elégedettség mérő Doboz kibontása

1119 Budapest, Etele út 55. Telefon: 06/1/371-2760