Betűméret növelése Betűméret csökkentése FacebookBMK a YouTube-onBMK az Issuu-nRSS FeedBMK HírlevélChange to English

Akadálymentesített tanösvényt mutattak be BudapestenA Pilisi Parkerdő Zrt. a hűvösvölgyi Nagy-réten mutatta be szeptember 11-én a felújított akadálymentesített tanösvényét. Az eseményen ott volt Puskás Antal látássérült túrázó is, aki jelenleg az Országos Kéktúrát teljesíti, és pont aznap érkezett Budapestre.

A kerekesszékkel is teljes hosszában látogatható tanösvény 2,5 kilométeres nyomvonala részben térkővel burkolt szakaszokból, részben fából készült rámpákból áll a hűvösvölgyi Nagy-réten. Minden szakasz elején információs tábla található, amelyen a távról, a burkolatról és a meredekségről vannak tudnivalók feltüntetve, hogy mindenki kiválaszthassa a számára megfelelő nehézségű útvonalat. Az akadálymentesítés szempontjai szerint kiépített, kerekesszékkel teljes hosszában, akár segítség nélkül is végigjárható nyomvonal melletti táblák bemutatják továbbá a környék növény- és állatvilágát. A tanösvény nyomvonala mellett kerekesszékkel könnyen használható tűzrakó helyet is kialakítottak. A Pilisi Parkerdő Zrt. célja, hogy a Budapest környéki erdők mindenki előtt nyitva álljanak, ezért is kiemelt érték az akadálymentes tanösvény.

A Pilisi Parkerdő Zrt. területén az 1160 kilométeres Országos Kéktúra 113 kilométeres szakasza halad át, ezt a turistaútvonalat a Parkerdő, turisztikai beruházásai keretében, 2013-ban újította fel. Az Országos Kéktúráját teljesíti jelenleg Puskás Antal látássérült túrázó is, aki pont pénteken érkezett a hűvösvölgyi szakaszhoz, így ő is végigjárta a Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központjából érkezett vendégekkel az akadálymentesített útvonal bemutatóját. Tóni még május elején kereste meg a Magyar Természetjáró Szövetséget, hogy segítsenek neki megvalósítani élete nagy álmát, az Országos Kéktúra teljesítését.

Elmondása szerint a Másfélmillió lépés Magyarországon sorozat hatására döntötte el, hogy egyszer ő is végigmegy a Kéken, ám sajnos egy veleszületett betegség miatt ezt nem tudja önállóan teljesíteni. Három hónap, több száz telefon, tucatnyi Excel-táblázat és Google naptár kitöltése után, Tóni augusztus 15-én nekivágott az 1160 kilométeres távnak az osztrák határon fekvő Írott-kőtől, hogy október első felében (a tervek szerint 11-én) megérkezzen Hollóházára. Tóni Hűvösvölgyből Pilisborosjenő felé folytatta túráját, amit a blogján lehet nyomon követni, illteve a Facebook oldalán.

Forrás: turistamagazin.hu

Share
� Lakossági tartalom �

Keresés Doboz kibontása

BMK lakossági szolgáltatások Doboz kibontása

Társadalmi felelősségvállalás Doboz kibontása

Rólunk írták Doboz kibontása

Elismeréseink Doboz kibontása

Elégedettség mérő Doboz kibontása

Közadatkereső Doboz kibontása

1119 Budapest, Etele út 55. Telefon: 06/1/371-2760