Betűméret növelése Betűméret csökkentése FacebookBMK a YouTube-onBMK az Issuu-nRSS FeedBMK HírlevélChange to English

Fotó: Botár Gergely/kormany.huMa már az internet világán, az online közösségi tereken keresztül nyílik ki a világ a fiatalok előtt, ám a digitális tér veszélyes üzem, ezért ott sem szabad megfeledkezni a biztonságos környezet megteremtéséről - hangoztatta Novák Katalin sajtótájékoztatón.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) család- és ifjúságügyért is felelős államtitkára a Cartoon Network televíziós csatorna és az Új Nemzedék Központ kampányindító rendezvényén vett részt. A két szervezet az Unicef Magyarországgal és a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvánnyal összefogva a bántalmazás ellen, és a tudatosabb internethasználatért kezdeményezett közös programot.

A kampány két "arca" Tóth Gabi és Molnár Ferenc Caramel énekes, akik egyebek mellett rövid kampányfilmeken adnak tanácsokat a fiataloknak. A filmek a Cartoon Network csatornán, valamint az ország összes mozijában és a közösségi médiában is futnak majd.

Az államtitkár arról beszélt: miközben a bicikliző gyerekekre bukósisakot adnak a szülők, az autóban utazókat biztonsági övvel védik, addig a fiatalok az online térben sokszor kiszolgáltatottak maradnak, pedig a veszélyek legalább olyan jelentősek, mint a közutakon.

A fiatalok is ki vannak téve az adatlopás, a digitális támadás és a zaklatás veszélyének, ezért segíteni kell őket abban, hogy erősíteni tudják digitális immunrendszerüket - mondta. Hozzátette: a kormányzat ezért is hozta létre a Digitális Immunerősítő Kerekasztalt, a testületben info-, és telekommunikációs cégek mellett kiberbiztonsággal foglalkozó szakértők és pszichológusok vesznek részt. A testület októberben fogalmazza meg javaslatait, melyeket az Új Nemzedék Központ, az Emmi ifjúságpolitikai szakmai szolgáltató háttérintézménye ismertet majd - áll a sajtóanyagban.

Novák Katalin elmondta, évente mintegy 500 millió felhasználói adatot lopnak el, tíz másodpercenként támadnak meg hekkerek otthoni számítógépeket, és Európában Magyarországon regisztrálták a legtöbb zsarolóvírus-támadást tavaly. Kutatások szerint minden negyedik magyar fiatal "folyamatosan online", azaz a nap 24 órájában elérhető a digitális térben, ezért az immunerősítés fontos igény - tette hozzá.

Közölte, mydip.xyz címen elindítottak egy oldalt, ahol egy kérdőív segítségével kiderülhet, kinek mennyire erős a digitális immunvédelme, s a honlapon tanácsokat is adnak az immunerősítésre. Az államtitkár üdvözölte, hogy a kormányzat programja, melynek Bagi Iván humorista a nagykövete, valamint a Cartoon Network kampánya kapcsolódik egymáshoz.

Malgosia Chapman, a Cartoon Network csatornát is tulajdonló Turner cég közép-európai márkáért és tartalomért felelős alelnöke elmondta, kampányukat három éve indították el több térségben azzal a céllal, hogy a gyermekek közötti bántalmazás kényes témájára megoldást találjanak. A netes bántalmazás szorosan összefügg a tudatos nethasználattal, ezért is vesznek részt a digitális immunerősítő programban.

Közölte, nemrég egy kutatást végeztek el Magyarországon 600 szülő és 600 fiatal megkérdezésével. Az Ipsos cég által készített felmérés szerint a válaszadók 90 százaléka kizárólag fizikaiként határozta meg a bántalmazást, míg a "csúfolódást, a cikizést, a sértegetést, kiközösítést" sokkal kevesebben tartják annak.

A sajtóanyag szerint a kutatásból az is kiderül, hogy a gyerekek 43 százaléka volt egy másik gyerek által elkövetett fizikai vagy lelki támadás elszenvedője. A fiatalok 61 százaléka ismer olyat, aki elszenvedője volt, 25 százalék pedig bevallottan maga is volt bántalmazó. A szemtanúk egyharmada nem tesz semmit, azaz nem áll ki társaiért ezekben az esetekben.

Az eredmények szerint a bántalmazás ijesztően magas hányadban, kilencven százalékban az iskola falai közt történik. Ehhez képest viszont a gyerekek csak 45 százaléka fordul tanárhoz, 52 százalékuk azt mondta, hogy a szüleihez fordul segítségért.

Feltehető tehát, hogy a kevésbé tartós vagy komoly esetekben azért nem jut el a szülőkig a probléma, mert a gyerekek egymás között vagy a tanár közvetítésével oldják fel a konfliktust - írták. A bántalmazásban a szülők is nagyban érintettek, mert alábecsülik a bántalmazás gyakoriságát: míg összesen 27 százalékuk mondta, hogy gyerekét érte már bántalmazás, gyermekeik 43 százaléka állította ugyanezt. Ugyanakkor biztató, hogy azok a szülők, akik tudtak a bántalmazásról, tisztában vannak azzal, hogy milyen formában történt az, azaz mi történik gyerekükkel - derül ki a felmérésből.

Az eseményen készült videó vágatlan változata letölthető a Sajtószobában.

Forrás: kormany.hu

Share
� Lakossági tartalom �

Keresés Doboz kibontása

BMK lakossági szolgáltatások Doboz kibontása

Társadalmi felelősségvállalás Doboz kibontása

Rólunk írták Doboz kibontása

Elismeréseink Doboz kibontása

Elégedettség mérő Doboz kibontása

Közadatkereső Doboz kibontása

1119 Budapest, Etele út 55. Telefon: 06/1/371-2760