Betűméret növelése Betűméret csökkentése FacebookBMK a YouTube-onBMK az Issuu-nRSS FeedBMK HírlevélChange to English

Vakok KertjeA Városliget megújulásának hírei folyamatosan foglalkoztatják a lakosságot, köztük természetesen a látássérülteket is, hiszen ők is gyakori látogatói és használói a zuglói közparknak. Már a beruházás tervezésének kezdete óta fokozott figyelem irányul valamennyi speciális igényű célcsoportra, így a gyerekek, turisták és idősek mellett a fogyatékos személyekre is.

A vak és gyengénlátó embereket azért is érinti érzékenyen a Liget felújítása, mivel aVakok Kertje, mint kifejezetten a látássérült gyerekek és felnőttek pihenését, rekreációját biztosítani hivatott létesítmény, szintén teljesen megújul.

A Liget Projektet a kezdetektől figyelemmel követik az MVGYOSZ akadálymentesítésért felelős munkatársai. A tervezés időszakában történt előzetes egyeztetések során komplex akadálymentesítési koncepció készült a Városliget felújításához, a jelenlegi tervezési és kivitelezési folyamatokat ez alapozza meg. Bár az egyeztetések azóta is folyamatosak, sajnos érzékelhető, hogy a Liget Projekt háza táján gyakran kiszámíthatatlanul zajlanak az események.

Az elmúlt hetekben több egyeztetésen is részt vettünk a Városliget akadálymentes kialakításával kapcsolatban. Ezek egy része kifejezetten a vak és gyengénlátó felhasználók igényeivel kapcsolatos kérdések egyeztetését szolgálta, melyek során részletesen áttekintettük a beruházás terveit és a létesítményekben alkalmazandó akadálymentesítési megoldásokat. Július 5-én a Mozgássérültek Budapesti Egyesületével és a beruházás számos szereplőjével közös egyeztetésen részletesen áttekintettük a Városliget megújuló és új létesítményeinek terveit, melyek számos innovációt és kényelmi funkciót tartalmaznak.

A hamarosan átadásra kerülő Vakok Kertje modern és akadálymentes környezetben várja majd látogatóit. A szabadtéri létesítmények teljes cseréjére kerül sor, így új útburkolat, pihenőpadok, növények és szabadtéri játékok, továbbá egy színpad és egy tapintható makett is szolgálja majd a látogatókat. Ezen felül a régi faház helyett egy modern, kör alaprajzú épület készül a kertben megrendezendő szabadidős programok kiszolgálására, ami kulturált körülmények között biztosítja mellékhelyiség használatának és a rendezvények lebonyolításához szükséges kisebb eszközök tárolásának a lehetőségét. A ház körül a tervek szerint pihenő padok lesznek, melyek mellett a rehabilitációs mérnök és az MVGYOSZ képviselői is javasolták telefon töltési lehetőség kialakítását. A Liget területén több ponton lesznek olyan ún. okos padok, melyek hasonló szolgáltatást nyújtanak bárki számára, így ezt a lehetőséget a Vakok Kertjében is biztosítani szükséges. A cél, hogy a Vakok Kertje a látássérült emberek védett közösségi tere legyen, mely éppúgy alkalmas egyéni, mint társas kikapcsolódásra.

A Liget teljes területén található útburkolatokban következetesen megjelennek a közutakról már ismert taktilis vezetősávok és figyelmeztető jelzések, egyebekben pedig a beruházók a jól láthatóság követelményeinek való megfelelésre is ígéretet tettek. A látássérült látogatókat javaslataink alapján hangostérkép és a mindenki számára készülő mobiltelefonos alkalmazás is segíti majd a Ligetben való tájékozódásban, mely az ISO 40500 szabvány szerint kerül kialakításra. Az útburkolatokban elhelyezésre kerülnek továbbá olyan taktilisan és vizuálisan is jól érzékelhető egyedi, kör alaprajzú jelzések, melyek egy-egy fontos pontra, pl. múzeum vagy játszótér bejárata, hívják fel a figyelmet.

A Városliget területén több vendéglátó helyiség, játszótér, sportpark, múzeum, sportpálya, öltöző és nyilvános illemhely is létrejön vagy megújul. A játszótereken és a szabadtéri sportparkban a hagyományos játékok és fitnessz eszközök mellett olyanok is elérhetőek lesznek, melyek akár kerekesszékes gyermekek vagy felnőttek számára is használhatóak. Az illemhelyek egy része éjjel-nappal, ingyenesen használható lesz, a hagyományos helyiségek mellett családi és akadálymentes mosdók és öltözők is várják majd a látogatókat. Az illem- és vendéglátóhelyek épületein belül nem kerülnek elhelyezésre taktilis vezetősávok a kis alapterület és az átrendezhetőség miatt, viszont követelmény a kontrasztos kialakítás és a jó megvilágítás, valamint a jól olvasható sík- és pontírásos tájékoztató feliratok megléte.

A már átadott kutyafuttató többek között a vakvezetőkutyával közlekedő látássérültek kényelmét és biztonságát szolgálja. A segítő kutyák természetesen minden létesítménybe bemehetnek. Az egyeztetéseken résztvevők hangsúlyozták a személyzet felkészítésének fontosságát többek között az ilyen jellegű kérdésekben is.

MVGYOSZ

Forrás: Vakok Kertje

Share
� Lakossági tartalom �

Keresés Doboz kibontása

BMK lakossági szolgáltatások Doboz kibontása

Társadalmi felelősségvállalás Doboz kibontása

Rólunk írták Doboz kibontása

Elismeréseink Doboz kibontása

Elégedettség mérő Doboz kibontása

Közadatkereső Doboz kibontása

1119 Budapest, Etele út 55. Telefon: 06/1/371-2760