beszámoló
2024. 04. 29.

Kortárs verselő – versmondó verseny beszámoló

A Kortárs Verselő versmondó verseny 2024. április 18-án került megrendezésre, új helyszínen, a Merlin Színházban. A budapesti diákoknak szóló versenyt immár 5. alkalommal, a Magyar Költészet Napjához kapcsolódóan hirdettük meg, melyre egy szabadon választott ma élő magyar költő versével lehetett jelentkezni.

Szerettünk volna minél több iskolát bevonni a programba, ezért maximáltuk a jelentkezők számát. Egy iskolából korcsoportonként legfeljebb 2-2 fő jelentkezését fogadtuk. Az érdeklődök száma ennél jóval több volt, ezért előválogatás céljából iskolai háziversenyek megtartását javasoltuk. A visszajelzések szerint több helyen is tartottak előválogatót. A megmérettetésen végül 42 fő vett részt, összesen 24 fővárosi általános és középiskolából.

A verseny résztvevőit dr. Bősz Anett humán területekért felelős főpolgármester-helyettes köszöntötte. Ezt követően szünetekkel tűzdelve a szakmai zsűri három korcsoportban (6-10, 11-14, és 15-18 évesek) hallgatta meg, majd értékelte a diákokat. Az értékelésnél a versválasztást, a versmondást, a beszédtechnikát, valamint az összbenyomást pontozták. A versmondók többsége felkészült volt, némely előadásnál kiemelkedő színészi és előadói kvalitások is megmutatkoztak. Összesen 27 magyar kortárs költőtől választottak verset a diákok. Többen a verseny kiírást követve, Budapest témájú verset szavaltak. Egy-egy vers, mint például Varró Dániel: A Németvölgyi úttól az Ajtósi Dürer sorig című verse, igen nagy népszerűségnek örvendve, többször is előadásra került a délután során. A verseny díjazottjai oklevélben, könyvutalványban és könyvjutalomban részesültek. A program résztvevői, előadóként, közönségként és szervezőként is sok élménnyel és tapasztalattal gazdagodtak.

A produkciókat három fős szakmai zsűri értékelte:

  • Döbrösi Laura, színésznő. Számos műfajban kipróbálta magát a filmektől a sorozatokig, a dohos pinceszínházaktól a Vígszínházig, klasszikusoktól a kísérleti produkciókig. Pályafutását azonban még ennél is korábban, 6 éves korában versmondó versenyeken kezdte. Minden iskolai évében több ilyen megmérettetésen vett részt, az itt elért sikerélményei kövezték ki az útját a színészkedésig. Máig rajongója a verseknek, nem telik el napja versolvasás nélkül. A verseket a lélek szárnyainak tekinti, életmentő útmutatóknak, szükséges ráadásnak, a mindennapok titkos varázsigéinek.
  • Varró Dániel, József Attila-díjas költő, műfordító. Főbb művei: Bögre azúr, Szívdesszert, Mi lett hova, gyerekeknek szóló kötetei: a mondókáskönyvek, Akinek az orra pisze, Akinek a kedve dacos, Nem, nem, hanem, Csütörtök, a kisördög, A szomjas troll. A legismertebb, amiből Presser Gábor zenéjével színpadi feldolgozás is készült a Túl a Maszat hegyen, aminek a közelmúltban a folytatása is megjelent.
  • Wiegmann Alfréd, színházi és televíziós szakember. Nívó-díjas és Radnóti-díjas színházi rendező, a Magyar Versmondók Egyesületének versszínházi alelnöke, a Budapesti Versklub vezetője, a zsűri elnöke.
A zsűri összesen 18 versenyzőnek ajánlott meg díjat és oklevelet.
+
Díjazottak: 

Gratulálunk a díjazottaknak és a versenyen résztvevőknek! Köszönjük a szülők és felkészítő pedagógusok segítségét és támogatását!

Nincs kapcsolódó tartalom