beszámoló
2024. 07. 10.

Vándor táncház a 11. kerületben – programsorozat

A Budapesti Művelődési Központ a 2023–2024-es évadban először valósította meg a "Vándor táncház a 11. kerületben" elnevezésű programsorozatot a Csoóri Sándor Alap támogatásával.

A KözPont Újbuda Kulturális Nonprofit Kft.-vel és négy telephelyével (Gazdagréti Közösségi Házban, Őrmezei Közösségi Házban, Kelenvölgyi Közösségi Házban és Albertfalvi Közösségi Házban) együttműködve olyan vándor táncházat szervezett a 11. kerületben élők számára, amelynek keretén belül a Kárpát-medence tájegységeivel, kultúrájával, népszokásaivel, népdalaival és zenéivel, táncaival ismerkedhettek meg az éreklődők.

 A program indulásakor alapvető célkitűzésünk volt, a rendezvénysorozat alkalmaira a magyar népi kultúra kutatásában és prezentálásában kiemelkedő szereppel rendelkező szakembereket, népzenészeket, előadóművészeket hívjunk meg, akik tudásuk által az adott régió és ünnepkör kulturális sokszínűségét mutatták be az érdeklődőknek.

A tervezett 8 alkalom során különböző módon és formában (pl. interaktív néprajz óra, szokások felelevenítése) szemléltettük és próbáltuk közel hozni az adott ünnepkör és szokásvilág értékeit. Ezt követően a táncház alkalmával az aktuálisan megismert népszokások zenéivel és táncaival ismerkedhettek meg a látogatók.

A lezajlott évad során az Erdőfű zenekarral állítottunk össze a táncházi repertoárt, a táncokat a Bartók Táncegyüttes táncosai oktatták. 
Az eseményeket főként gyermekeknek és szüleiknek hirdettük, de minden érdeklődőt bevontunk a táncházakon. Énekeket a zenészekkel közösen Petro Krisztina, néprajzkutató a Bartók Táncegyüttes táncosai is oktattak.

Táncházak időpontjai és témái:

2024. január 20.       Őrmezei Közösségi Ház – lakodalmi népszokások 
2024. február 2.       Gazdagréti Közösségi Ház – Farsangbúcsúztató
2024. március 2.      Albertfalvi Közösségi Ház – húsvéti népszokások
2024. március 22.    Gazdagréti Közösségi Ház  – húsvéti népszokások
2024. április 27.        Kelenvölgyi Közösségi Ház  – Szent György-napi népszokások
2024. május 11.         Kelenvölgyi Közösségi Ház – Szent György-napi népszokások
2024. május 25.        Albertfalvi Közösségi Ház – a pünkösdi ünnepkör népszokásai
2024. június 13.          Őrmezei Közösségi Ház – lakodalmi népszokások

 

A program a Csoóri Sándor Alap és a Nemzeti Kulturális Támogatáskezelő anyagi támogatásával valósult meg.

beharangozó
2024. 05. 16.

Pünkösdi népszokások – Vándor táncház és előadássorozat a 11. kerületben

Vándor táncházunk állomásain a Kárpát-medence tájegységeinek kultúrájával, énekeivel, zenéivel és táncaival ismerkedünk meg.